enveco-header

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een asbestattest te hebben bij de verkoop van woningen die vóór 2001 gebouwd zijn in België. Dit is een nieuwe maatregel van de overheid om de gezondheid van de bevolking te beschermen en de verspreiding van asbest te beperken.

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat in het verleden veelvuldig werd gebruikt in de bouwsector. Het is echter bewezen dat inademing van asbestvezels kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals longkanker, asbestose en mesothelioom.

Het asbestattest is een document dat aantoont of er asbest aanwezig is in een woning die vóór 2001 gebouwd is en waar het zich bevindt. Het moet worden opgesteld door een erkende asbestdeskundige na een grondige inspectie van het pand. Het attest is verplicht bij de verkoop van deze woningen.

De nieuwe maatregel is een belangrijke stap in de richting van een veiligere leefomgeving. Door de verplichting van het asbestattest worden potentiële kopers beter geïnformeerd over de aanwezigheid van asbest in de woning en kunnen ze bewuster beslissen over de aankoop ervan.

De overheid wil ook de bewustwording over asbest vergroten en stimuleert eigenaars van woningen die vóór 2001 gebouwd zijn om hun pand te laten inspecteren op asbest. Dit kan bijdragen aan een versnelde afbouw van asbest in België.

Het niet hebben van een geldig asbestattest bij de verkoop van een woning die vóór 2001 gebouwd is, kan leiden tot boetes en juridische procedures. Het is dus belangrijk voor eigenaars om tijdig een attest te verkrijgen en voor kopers om hierop te letten bij het aankopen van een woning.

De nieuwe verplichting geldt enkel voor woningen die vóór 2001 gebouwd zijn en die te koop worden aangeboden in België vanaf 1 januari 2023.

Bent u op zoek naar een gecertificeerde asbestdeskundige? Wij helpen je graag verder met het asbestattest.

Enveco, uw partner in energie certificaten